İşletmelerin Dijital Karnesi |

İşletmelerin Dijital Karnesi

Tüm Dünya’da hızla yayılan ve gelişen Dijitalleşme pazarı birçok alanı etkilemeye devam ediyor. Bu alanların başında kurumsal iş yazılımları pazarı ve pazar müşterisi işletmeler geliyor.

Türkiye’de daha henüz E-Dönüşüm ve Dijital dönüşüm kavramları yerli yerine oturmuş durumda değil. Böyle olunca Dijitalleşmenin tam olarak sağlıklı gerçekleşmesinin önüne engeller çıkmaya başlıyor. Mevcut durumda operasyon ve işleyişi dijitale taşımak ile, kamusal alana ait sorumlulukları E-Dönüşüm araçları ile yerine getirmek arasında aslında net bir ayrım var iken, konunun tarafları arasında kavramsal bir karışıklık olduğu gözlemleniyor. Bu kavramsal karışıklık sadece işletmeler de değil, yazılım sağlayıcıları tarafında da görülüyor.

Dijital dönüşümün adımları ve süreçleri tam olarak sağlıklı bir şekilde yürütülemez ise bir süre sonra işletme tarafında kurumsal iş yazılımlarına karşı ciddi bir direnç oluşmakla birlikte, iyileştirilmesi gereken süreçler aslında basit sebepler yüzünden daha da kötü seviyelere geriliyor. Bunun neticesi olarak kaybedilen zaman ve paranın yanı sıra, ekonomik anlamda kaynaklar zayi oluyor.

İşletmelerin verimlik analizi ve sürdürülebilirlik gibi konularının konuşulabilir hale gelebilmesi için en temel anlamda üretim, maliyet, satış ve muhasebe süreçlerinin dijitalleşmesi gerekiyor. Bu temel işletme birimlerinin faaliyet verileri belli bir disiplin içinde kayda alınıp ve raporlanabilir hale getirilirse Kurumsal anlamda Kaynak Planlaması ve Yönetimi mümkün hale gelecektir.

Dijitalleşme denilen kavramı para ile satın alınarak bugünden yarına etki edecek bir hap gibi düşünmek veya bu yaklaşım ile hareket etmek hiçbir zaman fayda sağlamayacaktır. Öncelikle uygulama metodolojisinin doğru olarak ortaya konması gerekmektedir. Doğru tespit ve yöntemler ile doğru adımlar atıldığında, süreç zaman da alsa işletmeye fayda sağlaması kesin olan çözümlerin uygulama ve yaklaşım hataları sebebiyle başarısız birer projeye dönüştüğü çokça görülüyor.

Bu noktada faaliyet gösteren işletmelerin DİJİTAL KARNE durumlarının ortaya konması, karne de ortaya çıkan notların değerlendirilmesi ve eksik konuların çözümlerine yönelik tamamlama, iyileştirme ve yeniden tasarlama gibi müdahalelerin yapılması gerekmektedir.

Dijitalleşme sürecine DİJİTAL KARNENİZİ çıkararak başlamak en doğru yöntem olacaktır…


Etiketler:
sosyal medyada paylaş